Hlavní obsah

Vznik evropské ratingové agentury se dostává do říše fantazie

– Berlín

Velké otazníky se vznáší kolem vzniku samostatné evropské ratingové agentury. Podle informací listu Financial Times Deutschland (FTD) vše nasvědčuje tomu, že se nepodaří shromáždit počáteční kapitál pro agenturu, která by měla zrušit výsadní postavení kritizované americké trojky Standard & Poor's, Moody's a Fitch.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Poradenská společnost Roland Berger, která se pro novou ratingovou agenturu snažila získat podporu u evropských vlád a podniků, už podle FTD nevěří v to, že se jí podaří dát dohromady počáteční kapitál 300 miliónů eur (asi 7,5 miliardy korun). Berger počítal hlavně s podporou francouzských a německých bank, narazil ale na nedostatek zájmu. Podobné to prý bylo u Svazu německého průmyslu (BDI).

Přitom podle původních plánů se měly smlouvy zakládající evropskou ratingovou agenturu podepisovat do konce března, připomněla agentura DPA. Mělo jít o neziskovou organizaci ve formě nadace, za jejíž služby by platili zákazníci. Od konkurence se měla lišit tím, že za své analýzy ponese zodpovědnost, klienti by tak po agentuře mohli chtít odškodné za případné ztráty vzniklé nepřesnými analýzami.

Myšlenka zřídit evropskou ratingovou agenturu je důsledkem finanční krize z roku 2008. Trojici ratingových agentur S, Moody's a Fitch, která má 95procentní podíl na trhu, bývá přičítána spoluodpovědnost za vznik této globální krize i podíl na současné krizi v eurozóně. Politici v EU americké ratingové agentury kritizují za to, že navzdory záchranným programům a úsporným opatřením příliš rychle snižují hodnocení úvěrové spolehlivosti zadlužených zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám