Hlavní obsah

Obavy o Španělsko poslaly dolů japonské akcie

– Tokio

Japonský akciový trh zahájil týden propadem o téměř dvě procenta. Investoři se zbavovali akcií bank a firem nejvíce obchodujících s Evropou, protože se stále více obávají možného pádu Španělska do dluhové krize. Na asijském devizovém trhu kvůli tomu výrazně oslabil kurz eura a investoři se uchylovali k bezpečným měnám jako japonskému jenu.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výnosy španělských vládních dluhopisů v pátek výrazně vzrostly a ceny pojistek proti jejich nesplacení vystoupily na nové maximum. Vliv na to měla hlavně zpráva o rekordních půjčkách španělských bank od Evropské centrální banky. V březnu si banky půjčily 316,3 miliardy eur (asi 7,8 biliónu korun). V pondělí výnos španělských desetiletých dluhopisů letos poprvé překonal hranici šesti procent.

"Není pochyb o tom, že Španělsko se nachází ve svízelné situaci, která je dána dlouhodobě schodkovou platební bilancí a deficitními veřejnými financemi," připomněl analytik Jan Čermák z ČSOB.

Vývoj na trhu španělských dluhopisů obnovil obavy z dluhové krize v eurozóně. Investoři v Tokiu tak prodávali akcie velkých vývozců do Evropy jako TDK, Konica Minolta nebo Nikon. Výrazně klesaly i akcie velkých bank a makléřských společností jako Mitsubishi UFJ, Mizuho, Sumitomo Mitsui a Nomura.

Kurz eura v obavách o Španělsko všeobecně klesal. K dolaru sestoupil na minimum za jeden měsíc a k britské libře nejníže za 1,5 roku. Víkendové rozšíření kurzového rozpětí čínského jüanu proti dolaru na dvojnásobek zatím na hlavní měny větší vliv nemělo a obchodníci stále zvažují jeho možné dopady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám