Hlavní obsah

Španělsko chce prodat tři banky, musí si na to ale půjčit 20 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělsko potřebuje minimálně 20 miliard eur (asi 495 miliard Kč), aby prodalo tři zestátněné banky. Hrozí totiž, že pokud se jejich finanční situace před prodejem nezlepší, nikdo o ně nebude mít zájem. Vláda ale zároveň tlačí na ostatní banky, aby revitalizaci sektoru samy zaplatily. Madrid se tak chce vyhnout situaci, kdy bude muset opět banky sanovat z peněz daňových poplatníků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Španělská centrální banka prozatím zorganizovala prodej čtyř zestátněných bank a další tři má ještě prodat. Ve čtvrtek začala nabízet dvě, a to menší Banco de Valencia, která má akcie na burze a jinak působí na východním pobřeží Španělska, a středně velkou katalánskou spořitelnu Catalunya Caixa.

Potenciální zájemci ale zřejmě nebudou mít zájem, pokud nedostanou garanci krytí budoucích ztrát. Ty hrozí ještě z dob finanční krize, hlavně z roku 2008, kdy ve Španělsku splaskla bublina na realitním trhu. Právě v roce 2008 skončil vytrvalý růst cen nemovitostí, který ve Španělsku trval asi deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám