Hlavní obsah

V aerolinkách Iberia stávkují piloti, ruší se více než třetina letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská letecká společnost Iberia kvůli stávce pilotů ruší 121 z 333 plánovaných letů. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na internetové stránky aerolinek. Páteční stávka je další ze série plánovaných protestů proti vzniku nízkonákladové letecké společnosti Iberia Express. Lety do České republiky stávka neovlivní.

Foto: ČTK/AP

Letouny společnosti Iberia

Článek

Odborový svaz pilotů Sepla se obává, že vznik Iberia Express povede k rušení pracovních míst. V rámci nové vlny protestů budou piloti stávkovat každé pondělí a pátek až do 20. července. Celkem mají stávky trvat 30 dnů.

Zrušené jsou lety převážně na domácích trasách, ale také po Evropě a několik letů do USA a Latinské Ameriky. V pondělí má být podle internetových stránek zrušeno dalších 153 letů, lety do Prahy mezi nimi nejsou.

Nová nízkonákladová letecká společnost Iberia Express vznikla 25. března. Piloti to považují za porušení kolektivní smlouvy a obávají se, že Iberia se transformuje do nízkonákladové společnosti British Airways, se kterou se před rokem sloučila.

Vedení aerolinek považuje stávku za nelegální a napadlo ji u soudu. Aerolinkám by měl každý den stávky způsobit ztráty kolem tří milionů eur (asi 74,7 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám