Hlavní obsah

Česká výprava v Polsku kvůli průmyslové soli příliš nepochodila

– Praha
Novinky, pit

Pracovní tým ministerstva zemědělství (MZe) pod vedením náměstka ministra Martina Hlaváčka získal ve Varšavě příslib dodání seznamu firem, které polská strana považuje za problematické z hlediska možného využití průmyslové soli a další dokumentaci o nezávadnosti soli obsažené v polských produktech. Uvedl to mluvčí MZe Jan Žaček s tím, že jednání se zúčastnil i zástupce Evropské komise.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Věc má však háček. Zaslání seznamu je totiž podmíněno souhlasem polského ministra zdravotnictví a polského ministra zemědělství.

Tým, který tvoří i ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta a ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena, do Polska vyslal ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Stalo se tak na základě informací z 5. dubna, kdy bylo staženo několik stovek tun potravin z polského trhu, aniž by Polsko ostatní členské státy Evropské unie dovážející jeho potraviny informovalo o rozsahu a detailech případu.

„Přestože jsme z polské strany získali příslib dodání seznamu firem, nemohu být se situací spokojen. Očekávám rychlé dodání přislíbených dokumentů, neboť naše návštěva prokázala, že polská strana informace má, ale otálí s jejich předáním,“ sdělil k výsledkům jednání Bendl.

Sůl možná bude muset řešit Nečas

Pokud příslib nebude z polské strany během několika dní splněn, hodlá se Bendl obrátit na premiéra Petra Nečase (ODS), aby téma projednal při jeho blížícím se setkání s polským protějškem Donaldem Tuskem. „Kromě toho se chystám problematiku diskutovat také na nejbližším zasedání Rady ministrů EU,“ dodal Bendl.

Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že nepodávají dostatečné informace o detailech ohledně používání technické soli v tamním potravinářském průmyslu. „Problematiku nadále pozorně sledujeme, z šesti krajů bude na následnou kontrolu odebráno po pěti vytipovaných vzorcích,“ uvedl pro Novinky mluvčí SVS Josef Duben s tím, že veškeré předchozí kontroly dopadly negativně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám