Hlavní obsah

Zahraniční akvizice přinesly loni ČEZu rekordní zisk

– Praha

Zahraniční akvizice energetické společnosti ČEZ v loňském roce vytvořily souhrnný provozní zisk (EBITDA) téměř 11 miliard korun. To je o dvě miliardy více než v roce 2010. Uvedla to mluvčí skupiny Eva Nováková s tím, že loňský rok byl z hlediska zahraničních akvizic zatím nejúspěšnější. ČEZ již ze svých zahraničních firem získal zpět téměř 80 procent vložených prostředků.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

ČEZ loni dokončil první etapu výstavby větrných parků Fantanele/Cogealac v Rumunsku a zahájil budování druhé části. "Za rok 2011 vygeneroval park provozní zisk již přesahující jednu miliardu korun," uvedla Nováková. ČEZ nyní v Rumunsku provozuje 155 větrných turbín, což jsou téměř dvě třetiny plánovaného instalovaného výkonu 600 megawattů.

Také v Turecku dosáhly dceřiné společnosti ČEZu provozního zisku přes 2,4 miliardy korun, což je o jednu miliardu korun více než v předešlém roce. ČEZ v listopadu zahájil v Turecku výstavbu paroplynové elektrárny Egemer o instalovaném výkonu 872 MW.

Důraz na obnovitelné zdroje

Nyní se chce ČEZ v zahraničí soustředit zejména na obnovitelné zdroje. V prosinci koupil většinový podíl v polském developerovi větrných parků Eco – Wind Construction Polsko, který má ve svém portfoliu projekty větrných farem o celkovém instalovaném výkonu přes 700 MW.

ČEZ v současnosti vlastní 76 zahraničních společností s téměř 14 000 zaměstnanci v osmi zemích střední a jihovýchodní Evropy a Turecku. Do tržeb Skupiny ČEZ přispívají tyto společnosti 67 miliardami korun a na stálých aktivech se podílejí jednou čtvrtinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám