Hlavní obsah

Drahá vejce mohou výrazněji zdražit některé pečivo

Praha

Některé druhy pečiva by do léta mohly podle odborníků podražit až o 15 procent. Hlavní důvodem je růst cen surovin, zejména vajec. Podle hlavního technologa pekárenské výroby skupiny Penam Václava Bozděcha se to týká především jemného pečiva. Cena vajec letos vzrostla na zhruba dvojnásobek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pekaři dosud při výrobě používali zásoby sušených vajec či pasterizované vaječné melanže. Těch už ale mají málo, takže nové dodávky těchto surovin už budou muset odrážet vyšší cenu vajec.

Jak Bozděch rovněž upozornil, za posledních šest měsíců výrazně vzrostly nejen ceny vajec, ale také oleje, mouky, cukru, pohonných hmot a energií. Rohlíků a chleba by se zdražování zatím týkat nemělo, protože při jejich výrobě se nepoužívají vajíčka ani cukr.

Zvýšení cen některých cukrářských i pekařských výrobků už na konci března nevyloučil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Podle něj je téměř jisté, že se náklady související se zdražením nejen vajec, ale rovněž i mouky, oleje, másla cukru či energií, musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám