Hlavní obsah

Analytici: Citelné bude především zvýšení sazeb DPH, hlavně pro důchodce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda má ve středu schváleným balíkem úsporných opatření „ukočírovat“ v letech 2013 a 2014 schodek rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Jednotliví analytici vysvětlují, jak se řeč čísel odrazí v běžném životě lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl analytik Jan Čermák z ČSOB, půjde ve zbytku volebního období o razantní utahování opasků. „Nepřežije-li tato vláda příští řádné volby, tak polovina plánovaných úspor nemusí vůbec nastat,“ dodal ale jedním dechem Čermák s tím, že naplánovaná rozpočtová restrikce má vygradovat až po volbách. V roce 2015 by měl stát ušetřit přes 140 miliard korun, o rok dříve téměř 95 miliard, ale příští rok „jen“ 57 miliard.

„Postiženou skupinou budou samozřejmě hlavně důchodci kvůli pomalejší valorizaci penzí a zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH),“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Podle Frančeho dopadne na „běžného“ občana nejvíce zvýšení obou sazeb DPH na 21 procent, respektive 15 procent od roku 2013.

„Pokud by vláda k této změně skutečně přistoupila, dosáhla by inflace v příštím roce zhruba 2,6 procenta, což sníží růst reálných mezd,“ uvedl Franče s tím, že při očekávaném růstu nominálních mezd o tři procenta to bude znamenat růst reálných mezd o 0,4 procenta. „To je však stále lepší než v tomto roce, kdy očekáváme stagnaci reálných mezd,“ připomněl analytik.

Naopak změna sazby daně z příjmu fyzických osob (DPFO) na 20 procent z hrubé mzdy od roku 2014 bude znamenat snížení daňového zatížení, protože momentálně se efektivně odvádí sazba 23 až 24 procent. Zavedení progrese a zrušení stropů na zdravotní pojištění se „běžných“ občanů nedotkne.

Velký počet změn a ztráta čitelnosti

Analytika Jana Procházku ze společnosti Cyrrus počet změn nepříjemně zaskočil. „Preferuji daňový systém, který je založen na stabilitě a předvídatelnosti,“ sdělil Procházka. Většina těchto změn jde podle něj správným směrem, ale je jich značné množství, čímž se ztrácí jejich čitelnost.

Procházkovi se zamlouvá domluva na částečné valorizaci důchodů a zachování sociálního smíru vytvořením sociálního příspěvku bohatých, majetkové daně či daně z tichého vína. Naopak výhrady má ke dvěma sazbám DPH, které mu přijdou jako zbytečně složitý luxus. „V tomto případě je politický kompromis draze vykoupen,“ domnívá se. Nelíbí se mu také opuštění reformního schématu 70 procent úspor a 30 procent zvyšování daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám