Hlavní obsah

Česko všechnu objednanou ropu dostane, slibují Rusové

Moskva

Ruský přepravce ropy Transněfť sdělil, že je připraven zajistit České republice veškeré dohodnuté objemy dodávek. Uvedl to poté, co v pondělí oznámil, že má pro Česko zásoby ropy pro přepravu ropovodem Družba už jenom na tři dny, protože ruské ropné společnosti mu nepředložily nové požadavky na dodávky do Česka.

Foto: Profimedia.cz

Ropovod Družba

Článek

"Společnost je připravena dodat veškerý nasmlouvaný objem ropných uhlovodíků v souladu se schváleným harmonogramem dodávek na druhé čtvrtletí roku 2012," oznámila firma podle agentury Reuters.

Minulý týden se objevily na trhu spekulace, že Rusko v dubnu dodá do Česka ropovodem Družba asi o 80 procent ropy méně než obvykle. Odborník z českého ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Šenych ale v pondělí řekl, že by to pro české firmy nemělo znamenat žádný problém, protože celou dodávku je možné vykrýt ropovodem z Terstu.

Zpráva o výpadku dodávek ropy do Česka, ale i do Polska a Německa se zakládala na sdělení nejmenovaných obchodníků agentuře Reuters a na tom, že ruští těžaři v posledních letech postupně omezují vývoz ropovody vedoucími přes třetí země jako Bělorusko a Ukrajinu. Od března jim k dalšímu odklánění vývozu od Družby slouží nový ropný terminál Usť-Luga na pobřeží Baltského moře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám