Hlavní obsah

V Řecku stávkují námořníci

Novinky, pit
Atény

Řečtí námořníci zahájili v úterý dvoudenní stávku proti úsporným opatřením vlády. Přeruší se tak trajektové spojení mezi pevninským Řeckem a jednotlivými ostrovy před nadcházejícími ortodoxními velikonočními svátky, které připadají na 15. dubna, a rovněž přeprava zemědělských produktů, jak informovala agentura AFP.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Muž v přístavu Pireus nedaleko Atén

Článek

Celořecký námořní svaz (PNO) sdělil, že trajekty nebudou jezdit z přístavu Pireus, stejně jako od sousedních přístavů Lavrion a Rafina, které se všechny nacházejí v blízkosti Atén. Podobná stávka proběhla před třemi týdny. „Náš sektor se ocitl pod tlakem vlády a její necitlivé politiky,“ nechal se slyšet šéf PNO Antonis Dalakogiorgos.

Stávka bude mít vliv i na přepravu zemědělských produktů především z ostrova Kréta, jehož ekonomika závisí na cestovním ruchu a zemědělství. „Pokud se nenalezne řešení, bude muset být více než 15 000 tun zemědělských výrobků zničeno,“ sdělil za tamní pěstitele George Dispyrakis.

Řecko drtí masivní dluh, který přesahuje 350 miliard eur. Vláda v čele s premiérem Lukasem Papadimosem se prostřednictvím nepopulárních reforem snaží snížit státní výdaje o 12 miliard eur do roku 2014. To je podmínka záchranného balíku ve výši 130 miliard eur, který jihoevropské zemi poskytly Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám