Hlavní obsah

Nezaměstnanost v březnu klesla, pomohl brzký příchod jara

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 8,9 procenta z únorových 9,2 procenta. O práci se ucházelo 525 180 lidí, což je meziměsíčně o 16 505 méně. Naopak přibylo volných pracovních míst. Počet uchazečů o práci byl nejmenší za poslední čtyři roky. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Dnešní výsledek nezaměstnanosti je poměrně příjemným překvapením, ale stále není vyhráno," připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Výhled domácí ekonomiky není nijak "růžový" a i přes březnové zlepšení nezaměstnanosti je uchazečů stále více než 525 000.

"Za březnovým poklesem nezaměstnanosti stály především sezonní faktory. Pomohl brzký nástup jara," sdělil analytik Jan Vejmělek z Komerční banky s tím, že příznivé počasí umožnilo vytváření pracovních míst v zemědělství či stavebnictví. Zlepšení na trhu práce bylo zaznamenáno napříč všemi regiony, snížení míry nezaměstnanosti vykázalo všech 75 úřadů práce.

Nezaměstnanost letos asi stoupne

"Volná pracovní místa jsou prakticky stále na stejné úrovni, v pásmu 30 000 až 40 000, i když jich bylo v březnu o něco více než v minulých měsících, konkrétně 39 906," sdělil Volf. Problém je tedy již podle něj dlouhou dobu stejný – ekonomika nedokáže vytvořit dostatečný počet volných pracovních míst.

"Krátkodobé vyhlídky jsou díky nadcházející pozitivní sezonnosti příznivé, celkově ale letos bude nezaměstnanost výše," domnívá se Vejmělek. Důvodem bude stagnace hospodářství, takže na konci roku by se míra nezaměstnanosti měla pohybovat kolem 9,4 procenta. Na konci loňského roku činila 8,6 procenta.

Najít vhodného uchazeče je těžké

Jak Volf uvedl, chystané další vládní úspory a škrty budou mít pravděpodobně dopad také na nezaměstnanost. "Pokles státních zakázek bude tlačit na vyšší nezaměstnanost," sdělil.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit si řada zaměstnavatelů stěžuje, že najít vhodné uchazeče o práci je stále těžší. "Uchazeči o práci mají jen minimální zájem o některé pozice. Často jde o posty s nižší potřebnou kvalifikací," sdělil Kozub. Proto firmy musí najímat brigádníky a cizince.

Reklama

Výběr článků

Načítám