Hlavní obsah

Vaječná inflace, popsali analytici březnový růst cen

Praha
Aktualizováno

Vyšší ceny potravin a také pohonných hmot ženou nahoru čísla inflace. Meziročně byly spotřebitelské ceny podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) v březnu o 3,8 procenta vyšší. Analytici tvrdí, že v čísle se promítlo i velké zdražení vajec, které jinak tvoří jen mizivou část spotřebitelského koše. Inflaci dokonce nazvali vaječnou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ceny vajíček narostly v březnu meziročně až o 124 procent a někde je obchodníci prodávaly až za sedm korun.

"Březnová inflace může bezpochyby dostat přízvisko vaječná. Téměř dvoutřetinový nárůst ceny vajec během měsíce přidal k inflaci hned téměř 0,2 procentního bodu," popsal situaci Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Meziměsíční inflace vzrostla o 0,2 procenta. Vejce jen za jeden měsíc zdražila o 65 procent.

"Vejce ale nebyla jediným zbožím, které v uplynulé době zdražilo. Dlouhodobě také zdražují základní potraviny a hlavně pohonné hmoty (o 7,8 %). Ty neustále atakují své historické rekordy, kdy cena nafty byla ke konci měsíce 36,8 Kč a benzinu 37,2 Kč za litr," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Zlevnily brambory

Podle úterních informací ČSÚ ale nerostou ceny všech potravin. Meziročně klesly ceny brambor, a to dokonce o 38 procent, obuvi a textilu, či spotřebičů pro domácnost.

Klesly také ceny dovolených, léků a mobilních telefonů.

Ekonomové nepředpokládají, že by inflace dál rostla, podle nich je nyní na svém vrcholu a čtyřprocentní hranici nepřekoná.

Reklama

Výběr článků

Načítám