Hlavní obsah

Sony je ve ztrátě, propustí až deset tisíc zaměstnanců

Tokio

Japonský elektrotechnický koncern Sony propustí až 10 000 zaměstnanců, to je kolem šesti procent globální pracovní síly. Napsal to v pondělí tamní ekonomický list Nikkei, podle něhož firmu k masivnímu propouštění vede ztrátové hospodaření. S ním se podnik potýká už čtyři roky. Sony přitom není zdaleka jediným japonským podnikem, který je nucen kvůli ztrátám propouštět.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nový šéf podniku Kazuo Hirai je teď pod velkým tlakem, aby vrátil firmu zpět k ziskovému hospodaření. Podle listu Nikkei by zmíněných asi 10 000 pracovních příležitostí mohlo zmizet do konce letošního roku. Asi polovina rušených míst má být z chemicko-technologické a LCD divize.

Firma zprávu listu Nikkei zatím nekomentovala. Velké propuštění už firma oznámila v prosinci 2008, kdy naplánovala pokles počtu pracovních míst asi o 16 000. Tehdy reagovala na dopady globální finanční krize, která s sebou přinesla i propad poptávky po elektronice. Navzdory tehdejšímu propouštění se ale firma nedokázala vrátit k ziskovému hospodaření.

Obdobné potíže má v Japonsku více firem, a to nejen v odvětví elektrotechniky. Snížení výdajů oznámily například firmy NEC anebo Sumco, nevyhnul se mu ale ani makléřský dům Daiwa Securities. Nikkei napsal, že v rámci dalších plánovaných úspor by sedm vrcholových manažerů mohlo být požádáno, aby vrátilo prémie.

Koncern Sony měl na konci března v celém světě asi 168 200 zaměstnanců. Firma tak patří k hlavním výrobcům elektroniky na světě, vedle tradičních výrobků, jako jsou DVD přehrávače, televizory a notebooky, je Sony hlavním světovým výrobcem herních konzolí. Její konzole PlayStation na trhu soupeří s konkurenčními výrobky firem Nintendo a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám