Hlavní obsah

Čína drží svět pod krkem monopolem na prvky pro vyspělé technologie

Novinky,
Peking

Čína založila asociaci pro vzácné zeminy, které bude regulovat těžbu. Snaží se tak otupit ostří kritiky, že zneužívá své dominantní postavení v těžbě těchto prvků, které jsou klíčové pro elektroniku, mimo jiné pro výrobu mobilních telefonů, LCD obrazovek nebo DVD. Čína produkuje 95 procent kovů vzácných zemin a loni omezila jejich export.

Foto: Profimedia.cz

Dalším zdrojem kovů vzácných zemin je použitá elektronika.

Článek

Založení asociace je reakcí na březnové rozhodnutí USA, EU a Japonska předložit postup Číny Světové obchodní organizaci. Obviňují Peking, že zneužívá své dominantní postavení hlavního producenta kovů vzácných zemin, aby podpořila domácí výrobce. Těm je prodává mnohem levněji, než zahraničním odběratelům. Současně tak nutí zahraniční firmy, aby v Číně otevřely své pobočky.

Vloni na podzim Čína zastavila vývoz těchto prvků do Japonska. Čína už tři roky vývoz postupně omezuje, i když poptávka ve světě roste. Otevření nových dolů v Austrálii však selhalo kvůli krizi. Většina dolů ve světě byla přitom postupně uzavírána kvůli své nebezpečnosti a neschopnosti konkurovat levnému čínskému vývozu.

Mezi členy asociace jsou i producenti 

Čína se hájí, že se jen snaží ochránit životní prostředí, aby je nepoškodila extenzivní těžba, při níž se používá nebezpečných technologií. Země, ve které se nachází prvky vzácných zemin se louží a vedlejším produktem je radioaktivní solanka. Důvod je prostý - kovy vzácných zemin často doprovází thorium a uran.

Čína při těžbě nebrala ohledy na životní prostředí. Tajemník čínského ministra průmyslu Su-Po k současnému postupu, řekl agentuře Nová Čína: "Čína bude pokračovat ve vyčištění (těžebního) průmyslu vzácných zemin rozšíří kontrolu životního prostředí v oblasti těžby vzácných zemin, posílí kontroly a zavede přísnější politiku na ochranu životního prostředí.“

Experti se obávají nátlaků

V asociaci, která bude mít 155 členů, budou zastoupení i největší producenti. Úkolem asociace bude stanovovat kvóty. Experti se obávají, že asociace bude působit jako nátlaková skupina a zvyšovat.

Západ proto rozvíjí recyklace, která snižuje závislost na dovozu z Číny.

Mezi kovy vzácných zemin patří neodym, skandium, europium nebo lanthan či ytterbium. Jsou v zemi řídce rozptýleny a proto se těžce dobývají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám