Hlavní obsah

Finanční situace Španělska se přibližuje řeckému scénáři

Právo, DPA, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

V eurozóně opět houstnou mraky: finanční situace Madridu totiž nabírá na dramatičnosti. Úroky na dlouhodobé španělské dluhopisy tento týden prudce stouply, což vyvolalo obavu z nové vlny krize. Španělé ale popírají, že by potřebovali unijní pomoc.

Foto: ČTK/AP

Policejní agenti v civilu zatýkají při nedávných protestech účastníka demonstrace proti drahotě a ořezávání sociálních dávek.

Článek

Ve čtvrtek investoři požadovali u desetiletých španělských dluhopisů úrok až 5,8 procenta - tedy totéž co v listopadu 2011 před masivním zásahem Evropské centrální banky. Ta v obavě z nové vlny krize „nalila“ loni v prosinci a letos v březnu do unijních bank bilión eur. Požadavky na vyšší úrok znamenají, že financování španělského státního dluhu se výrazně prodraží.

Ministr hospodářství Luis de Guindos popřel, že by jeho země potřebovala pomoc EU jako Řecko nebo Irsko. „Španělsko je ve stavu překonat problémy samo,“ prohlásil včera.

Zdůraznil také, že nynější vývoj není jen důsledkem situace v jeho zemi, ale že ho podněcují nejisté vyhlídky na růst v Unii jako celku. Nicméně i Guindos přiznal, že situace na trzích a vysoké rizikové příplatky nejsou pro Madrid dlouhodobě únosné.

Pochybnosti sílí

Podle Raje Badianiho z IHS Global Insight se v rostoucích požadavcích na úroky odrážejí obavy, že Španělsko míří do hluboké recese. Bezprostřední nebezpečí podle něj sice nehrozí, příští rok by mohla krize propuknout v plné síle. Španělsko totiž bude čelit ničivé kombinaci čtyř faktorů: ekonomického poklesu, rostoucích nároků na finance, problémů s nezaměstnaností a potíží bankovního sektoru, který zápasí s následky realitní „bubliny“ z minulých let, kdy financoval dnes ztrátové nemovitosti.

Mezinárodní měnový fond se zatím nechce k situaci Španělska vyjadřovat. Mluvčí fondu Gerry Rice řekl, že jeho organizace ještě posuzuje chystaný španělský rozpočet. Za klíčové přitom považuje, aby svůj díl práce odvedly i španělské regiony. Ty se loni zadlužily víc, než se čekalo. Madrid tak musel požádat o zvýšení povoleného rozpočtového schodku.

Právě to otřáslo důvěrou trhů. „Není pravděpodobné, že by investoři do dluhopisů dali Španělsku výhodu pochybnosti (tj. že by se v případě nejistoty přiklonili k variantě lepší pro Madrid - pozn. red.). Jakákoli další odchylka od letošních cílů pro rozpočtový schodek povede jen k tomu, že budou ještě více zpochybňovat cíl pro rok 2013 i udržitelnost španělského zadlužování,“ varoval Gary Jenkins, analytik společnosti Swordfish Research.

„Vřed, vir a rakovina“

I španělský ministr financí Cristóbal Montoro označil za hlavní riziko sílící názor, že veřejné finance jeho země jsou „neudržitelné“. Na problémy Španělska mezitím stále více poukazují cizí politici i investoři. „Řecko bylo vřed, Portugalsko je vír, Španělsko je rakovinný nádor,“ napsal v tweetu Bill Gross, šéf amerického investičního fondu Pimco.

Španělské politiky ale ještě více rozhořčila slova francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který označil jejich zemi za odstrašující příklad chybné hospodářské a finanční politiky. „Podívejte se, kde stojí Španělsko po sedmi letech socialistické vlády. Nechceme, aby se nám vedlo stejně jako našim španělským přátelům,“ halasil Sarkozy v zápalu předvolebního tažení proti svému socialistickému soupeři Hollandovi. Opomněl ovšem, že pozice Francie se pod jeho vedením také o dost zhoršila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám