Hlavní obsah

Cigarety a alkohol dostanou speciální daň

Právo, Jiří Novotný, Václav Pergl

Získat ještě letos pro zdravotní pojišťovny nejméně tři miliardy korun navíc chce poslanec Boris Šťastný (ODS) speciální daní z cigaret a alkoholu. Jeho návrh už získal plnou podporu ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09) i sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví teď má do června vypracovat příslušný legislativní návrh. Možnosti jsou dvě. Buď část peněz vybraných ze spotřební daně na tabákové výrobky přesunout změnou zákona o rozpočtovém určení daní ze státního rozpočtu přímo do zdravotního pojištění, nebo pro tento účel vytvořit zcela novou specifickou daň,“ řekl v pátek Právu Šťastný.

Na dotaz, kolik by se tím mělo pro zdravotní pojišťovny získat, Šťastný odpověděl: „Ročně zhruba tři miliardy korun. K tomu by bohatě stačila jedna koruna z každé krabičky cigaret a láhve tvrdého alkoholu.“

Vyčerpaly rezervy

Důvodem takového opatření je skutečnost, že zdravotní pojišťovny již vyčerpaly finanční rezervy z minulých let. „Letos se očekává, že bude chybět tři až pět miliard korun na zdravotní péči,“ sdělil Právu náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Výběr pojistného je ale zatím vcelku dobrý, a tak není vyloučeno, že toto číslo může být i nižší. Nemocnice by ovšem podle memoranda, které loni uzavřel Heger s lékařskými odbory, měly zvýšit platy zdravotníkům o deset procent. Ministr zdravotnictví teď garantuje zvýšení jen o 6,25 procenta a mnohé nemocnice svým zaměstnancům nepřidaly nic, protože od zdravotních pojišťoven na to nedostaly peníze.

Pokud by nemocnice musely zvýšit platy, deficit zdravotního pojištění by se ještě prohloubil.

Asociace malých nemocnic proto požádala vládu a parlament, aby se změnami ve zdravotnictví aktivně zabývaly. Nynější Šťastného iniciativa tedy přichází opravdu ve vhodný čas.

Příkladem jsou Spojené státy

„Ve zdravotním výboru Sněmovny sedí poslanci z celého politického spektra a je velká šance, že to v parlamentu projde a nová legislativní úprava nabude účinnosti již na podzim,“ je přesvědčen Šťastný. Poslanec tvrdí, že kuřáci ani milovníci alkoholu nebudou proti dalšímu zdanění příliš protestovat.

Jak připomněl, speciální, tzv. vyhrazená daň na alkohol a cigarety existuje například ve Spojených státech, kde ji mají nejen jednotlivé státy, ale i některá města.

„Občané to tam považují za spravedlivé vůči těm, kteří si kouřením či alkoholem poškozují své zdraví. A i u nás by kuřáci i konzumenti alkoholu mohli uvítat, že část peněz ze zdanění těchto výrobků se nerozplyne ve státním rozpočtu, ale půjde přímo na zdravotnictví,“ uvedl Šťastný.

Na dani z tabáku se vybralo 45 miliard

Nutno ovšem připomenout, že jen loni se v Česku například od kuřáků vybralo na spotřební dani za tabákové výrobky 44,986 miliardy korun a letos to bude po dalším zdražení cigaret ještě více. K tomu je nutné ještě připočítat daň z přidané hodnoty.

Celkový roční výnos státu z kouření tedy výrazně přesahuje padesátimiliardovou hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám