Hlavní obsah

Opuštěné americké městečko koupili v dražbě Vietnamci

– Buford
Novinky, pit, rei

„Nejmenší americké městečko“ Buford ve státu Wyoming, které před časem opustil poslední obyvatel, získali ve čtvrteční veřejné dražbě dva vietnamští podnikatelé. Podle televize CNN za ranč a benzínovou pumpu s obchůdkem za ploše několika hektarů zaplatili 900 000 dolarů (zhruba 17 miliónů korun).

Foto: Reuters

Poutač na silnici v Bufordu. Don Sammons byl jeho posledním obyvatelem.

Článek

Populace se tak po čtvrteční dražbě přinejmenším zdvojnásobila, poznamenala v nadsázce stanice.

O koupi Bufordu usilovala desítka zájemců. Dražbě přihlížel i dosavadní majitel a poslední obyvatel Don Sammons, který se tam přistěhoval v roce 1980 s manželkou a synem. Poté, co v roce 1990 městečko koupil, žena o pět let později zemřela a syn se později odstěhoval. Jednašedesátiletý Sammons teď chce být synovi blíž, koupil dům ve státě Colorado.

Ve čtvrtek měl ale slzy na krajíčku. „Nevím, kdy mi to dojde. Žil jsem tady polovinu svého života. Jsem citlivý člověk, doufám, že se s tím vyrovnám jako muž,“ řekl.

Foto: Williams&Williams/Handout, Reuters

Buford

Vyvolávací cena byla 100 000 dolarů, nakonec bylo město prodáno za její devítinásobek. Dvojice nákupčích byla bezprostředně po dražbě odvedena z dohledu médií. Realitní makléřka Tonjah Andrewsová o nich odmítla říct něco bližšího. Uvedla pouze, že se pro koupi rozhodli poté, co si o Bufordu přečetli na internetu.

Městečko bylo založeno v polovině 19. století kolem vojenské pevnosti a v dobách největšího rozkvětu zde žilo až 2000 lidí.

Do prodeje jde i další městečko na americkém západě – Pray v Montaně, kde dosud žije osm obyvatel. Cena v tomto případě činí 1,4 miliónu dolarů (asi 26,5 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám