Hlavní obsah

České stavebnictví zažilo největší propad za poslední dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební výroba v Česku v únoru zrychlila meziroční pokles na 16 procent, což je největší propad za skoro dva roky. Výstavbu omezilo mrazivé počasí, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle statistiků se v únoru snížil počet vydaných stavebních povolení a ubylo také zahájených a dokončených bytů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se tuzemská únorová stavební produkce snížila o 17,2 procenta. Očištěná od sezonních vlivů byla proti lednu nižší o 2,4 procenta. "Propad stavební produkce zčásti ovlivnily extrémně nízké teploty, které dočasně zastavily práce na některých stavbách," uvedli statistici.

V pozemním stavitelství stavební výroba v únoru meziročně klesla o 11,3 procenta, produkce inženýrského stavitelství se snížila o 30,2 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se meziročně snížil o 4,9 procenta na 6774. Orientační hodnota těchto staveb klesla meziročně skoro o polovinu na 21 miliard korun, což je ale částečně dáno vysokou srovnávací základnou z února 2011.

Zahájených bytů v únoru meziročně ubylo o 11,9 procenta na 1845 jednotek. Počet zahájených bytů v bytových domech klesl o 46,6 procenta, u bytů v rodinných domech naopak stoupl o 12,6 procenta. Počet dokončených bytů klesl o 2,2 procenta na 2091.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám