Hlavní obsah

Na zdraví si Češi loni připlatili 42 miliard ze svého

Právo, Jiří Vavroň

Češi si v roce 2010, vedle povinných odvodů na zdravotní pojištění, připlatili ze svého na zdravotní péči ještě navíc téměř 42 miliard korun. Za regulační poplatky v roce 2010 vydali 5,6 miliardy korun, ale nejvíce peněz vytáhly z kapes občanů léky. Ve formě doplatků či hrazení plné ceny u volně prodejných léků za ně lidé vydali 20 mi­liard korun. Za brýle utratili přes čtyři miliardy, u zubařů pak nechali téměř sedm miliard.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uvedené údaje vyplývají z analýzy Českého statistického úřadu. Celkově se v roce 2010 vydalo na zdravotnictví 284,1 miliardy korun, na čemž se zdravotní pojišťovny, kam směřuje zdravotní pojištění, podílely částkou přes 213 miliard.

Začínáme šetřit

Výdaje na zdraví ale od roku 2009 začaly mírně klesat, a to jak z pohledu státu, pojišťoven, tak domácností. Podle analytiků se jednak projevila úsporná opatření státu, jednak lidé zvažují vydání každé koruny.

Velká část domácností omezila svá vydání za nadstandardní materiály a péči například u stomatologů a zvažuje i návštěvu u lékařů. Podle ekonomických analytiků se projevuje i to, že řada zaměstnanců se obává „být nemocná“, aby nezískala nálepku absentéra, člověka s nižším výkonem.

Ženy platí více

Průměrná česká statistická žena stojí české zdravotnictví více než průměrný český statistický muž, vyplynulo dále z analýzy. Na zdravotní péči vydaly zdravotní pojišťovny v průměru na jednoho muže 19 505 korun a na jednu ženu 21 738 Kč.

Na tomto stavu se mimo jiné projevuje skutečnost, že ženy žijí v průměru déle než muži.

Na regulačních poplatcích (za recept, za návštěvu lékaře, za hospitalizaci, za pohotovost) zaplatily ženy v průměru 624 korun, muži 457 korun.

Největší podíl nákladů na zdravotní péči logicky směřuje na léčení lidí od padesátého roku života. Souvisí s tím prodlužování věku i dostupnost nákladné léčby a léků.

Pojišťovny hradí nejvíce

Tři čtvrtiny výdajů veřejného zdravotnictví hradily zdravotní pojišťovny. Podle statistik nejvíc stoupají náklady na nemoci oběhové soustavy.

Za deset let vzrostly téměř čtyřnásobně. Výdaje na jejich léčení se od roku 2000 zvýšily ze 7,5 na 26,8 miliardy korun.

Na léčení rakoviny bylo v roce 2010 vynaloženo 19,2 ­mi­liardy a na nemoci trávicí soustavy 13,2 miliardy korun.

Současně se potvrzuje varování lékařů, že nezdravý styl života se projevuje právě na výskytu těchto nejčastějších nemocí. Česko patří tradičně mezi země, kde velká část obyvatel má nadváhu, stále hodně kouří, málo se také pohybujeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám