Hlavní obsah

Boeing zvýšil dodávky letadel o třetinu

Seattle

Americký výrobce letadel Boeing dodal v prvním čtvrtletí odběratelům 137 komerčních letadel, o 33 letadel více než ve stejném období loni. Nejvíce mezi nimi bylo letadel nové generace 737. Je možné, že Boeing letos předstihne Airbus v počtu prodaných dopravních letadel a vrátí se na pozici světové jedničky.

Foto: Boeing, Reuters

Indonéská společnost Lion Air si objednala rekordní počet letadel Boeing.

Článek

Jednouličkového typu 737 dodal Boeing 99 kusů, zatímco loni to bylo 87  těchto strojů. Mezi dodanými letadly je i pět nových letounů 787 Dreamliner, která jsou v komerčním provozu teprve od loňského podzimu.

Jak si vedl v prvním kvartálu Airbus zatím není známo. Podle svých internetových stránek dodal Airbus za první dva měsíce roku odběratelům 84 letadel. Údaje za březen zatím nejsou k dispozici.

Airbus překonal v roce 2003 Boeing v počtu dodaných letadel odběratelům a Boeingu se ho od té doby nepodařilo předhonit. Doposud výrazně zaostával i v počtu získaných objednávek. Vloni Boeing přijal 805 objednávek na nová letadla. Konkurenční Airbus získal 1419 objednávek, což bylo nejvíce v historii letectví.

V letošním roce však Airbus za Boeingem v počtu objednávek výrazně zaostává. Panuje velký zájem jak o typ Dreamliner, tak o stroje 737 Next Generation a z ní odvozené 737 MAX, které jsou úspornější než předchozí verze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám