Hlavní obsah

Polsko s odpadní solí v potravinách stále mlží, zlobí se česká inspekce

– Brno
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) sice od polské strany obdržela zprávu ohledně využívání odpadní soli, ta je ale opět nekonkrétní, pokud jde o jednotlivé druhy či značky polských potravin, kde existuje podezření na její přítomnost. Uvedl to mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z vyjádření polské strany vyplývá, že při vyšetřování případu došlo ke stažení 793 tun soli a potravin z polského trhu,“ informoval Kopřiva s tím, že po ověření bezpečnosti stažených potravin byla polskými dozorovými orgány zpět na trh uvolněna asi jen jedna desetina původně zadržených výrobků.

Zpráva podle mluvčího neuvádí, jak bylo naloženo se zbylými 90 procenty stažených potravin a solí.

„Polsko na svém trhu na základě principu předběžné opatrnosti přikročilo ke stažení těchto potravin z trhu,“ sdělil Kopřiva. Toto právo však náš severní soused upřel spotřebitelům jiných zemí Evropské unie tím, že příslušné informace nepředal svým zákazníkům v ostatních členských státech.

Hrubé porušení práva

„Polsko tak nezajistilo stejnou míru ochrany spotřebitele ve všech členských státech EU, ale pouze na svém území a tím hrubým způsobem porušilo základní principy evropského práva,“ dodal mluvčí.

Česká strana usiluje o získání informací od začátku letošního března. Na svého resortního kolegu apeloval rovněž ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám