Hlavní obsah

Odboráři ve Škoda Auto odpískali sobotní směny

Právo, Radek Plavecký
Mladá Boleslav

Na protest proti neshodám s vedením podniku kvůli navýšení mezd se rozhodli odboráři ve Škoda Auto nevyhovět firmě a nenechat zaměstnance nastoupit během dubna na sobotní směny. Ty byly na tento měsíc naplánované celkem tři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Během jedné takovéto směny v noci z pátku na sobotu se v našich závodech přitom vyrobí přibližně 380 aut,“ naznačil místopředseda podnikových odborů Vladimír Kment výši škod způsobených touto formou protestu odborů.

Jednání o růstu mezd zatím skončila s tím, že odbory chtěly o šest procent navýšit tarifní část mzdy a další bonusy, firma navrhla růst o 4,3 procenta.

Po Velikonocích možné i ostřejší protesty

Po velikonočních svátcích by se měly obě strany začít dohadovat na dalším postupu, například na tom, zda do jednání vstoupí zprostředkovatel. Pokud se na něm nedohodnou a nedohodnou se ani na společném čísle pro růst mezd, přijdou na řadu ostřejší protesty.

„Začneme s informativními mítinky uvnitř závodů, které se budou konat zčásti v době svačiny a zhruba o 5 až 15 minut je protáhneme do pracovní doby. Přibližně po třiatřiceti těchto mítincích bychom naplánovali protestní mítink před sídlem firmy,“ uvedl předseda odborů Jaroslav Povšík na středeční tiskové konferenci v Mladé Boleslavi.

Průměrná mzda ve Škoda Auto nyní přesahuje 32 000 korun bez odměn managementu, firma zaměstnává přes 26 000 lidí. Vloni prodala rekordní počet aut, celkem přes 879 000 vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám