Hlavní obsah

Únorové tržby maloobchodníků rostly pomaleji

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Maloobchodní tržby v únoru bez sezónního očistění meziročně vzrostly o 1,6 procenta po lednovém růstu o 1,8 procenta. Výsledek ovlivnil zejména vyšší počet pracovních dní a prodej motorových vozidel, uvedl Český statistický úřad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Po očištění o pracovní dny však tržby reálně meziročně naopak klesly o 1,6 procenta,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin s tím, že i tak jde o relativně dobrý výsledek.

Nejvíce se dařilo prodejcům se sportovním zbožím, jejichž tržby vzrostly o 9,4 procenta. Dařilo se také prodeji počítačů, kde růst tržeb činil 8,5 procenta. Nadále v únoru tržby klesaly u pohonných hmot. Nedařilo se také již tradičně prodejcům potravin, jimž opět tržby meziročně poklesly.

Foto: Novinky

Tržby maloobchodu v procentech

Do budoucna nic růžového

V dalších měsících se situace podle Volfa pravděpodobně měnit příliš nebude, jelikož počet lidí bez práce se stále zvyšuje. „To neznamená nic jiného než stále více lidí s malou kupní silou. Maloobchodníkům tedy nezbývá nic jiného než bojovat cenou,“ doplnil Volf.

V podobném duchu hovoří i analytik Václav Franče z Raiffeisenbank, podle něhož fiskální škrty, zvýšení nepřímých daní, pomalý růst mezd a opatrná očekávání do budoucna udrží maloobchodní tržby letos slabé.

„Obava z nezaměstnanosti, nízký růst reálných mezd, růst inflace a obecně restriktivní fiskální politika vlády negativně dopadá na psychiku spotřebitelů a tržby prodejců,“ je přesvědčen analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že naděje na zlepšení tohoto stavu zůstává minimální. „Na maloobchodní prodejce tak světlé zítřky rozhodně nečekají,“ zakončil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám