Hlavní obsah

Chcete vydělat velké peníze? Podnikejte v Nigérii, radí africký magnát

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijský magnát Aliko Dangote považuje Nigérii za nejlepší místo na světě, pokud jde o vydělávání peněz. Čtyřiapadesátiletý miliardář nyní zvažuje vstup na londýnskou burzu a hodlá akcionářům nabídnout pětinu svého podniku na výrobu cementu. Informoval o tom list Financial Times Deutschland.

Foto: Profimedia.cz

Aliko Dangote (vlevo)

Článek

Dangote je považován za nejbohatšího Afričana. Jeho majetek činí podle amerického časopisu Forbes 12 miliard dolarů (asi 222 miliard korun). Společnost Dangote Cement s roční výrobou 14 miliónů tun cementu je největší svého druhu na africkém kontinentu.

Do jeho obchodního impéria dále spadají desítky nejrůznějších továren, Dangote vlastní také mobilní licenci a má řadu hodnotných nemovitostí. Jeho hlavní sídlo se nachází v nigerijském Lagosu, pobočky pak má v Dubaji, Londýně, v Číně a Indii.

Boston Consulting Group vybrala Dangoteovu společnost mezi 40 afrických firem, které mají potenciál dostat se mezi top 500 společností světa. "Příležitosti v Africe a konkrétně v Nigérii jsou obrovské," říká miliardář.

Velké ambice do budoucna

Dangote, který je znám jako workoholik, má do budoucna nemalé ambice. Do roku 2013 hodlá zdvojnásobit kapacitu svých cementáren a rozšířit výrobu do 14 zemí. Chce se také zaměřit na výrobu plastů a hnojiv, Uvažuje i o výstavbě vlastní elektrárny.

Foto: Profimedia.cz

Tržiště v Lagosu

Dangoteova holdingová společnost je příkladem ekonomického rozvoje Nigérie. Miliardář vybudoval své impérium prakticky z ničeho. V 90. letech minulého století si vybudoval dobré vztahy s nigerijskými politiky, což mu na vzestupu hodně pomohlo. Byl jedním z hlavních finančníků exprezidenta Oluseguna Obasanja.

Dangote svůj majetek nedává příliš na odiv, přestože k přepravě používá proudový letoun a luxusní sedan. Jeho společnost sídlí v jedné z výškových budov v centru Lagosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám