Hlavní obsah

Ve Francii, Itálii a ve Španělsku se letos méně kupují auta

Prodej nových aut ve Francii, Španělsku a Itálii v prvním čtvrtletí letošního roku podle údajů místních automobilových svazů klesl. Nejvýraznější byl propad v Itálii, kde se prodej aut snížil o 20,9 %. Ve Francii byl prodej nižší o téměř pětinu a ve Španělsku o dvě procenta.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nové škodovky připravené k expedici z hlavního výrobního závodu v Mladé Boleslavi.

Článek

Ve Francii se podle francouzského sdružení automobilových výrobců CCFA prodalo v prvním čtvrtletí zhruba 610 tisíc vozů. Česká Škoda Auto však podle CCFA zvýšila prodej na francouzském trhu téměř o pětinu na 5 465 vozů.

Škoda Auto je součástí největší evropské automobilky Volkswagen. Celá skupina Volkswagen ve Francii vykázala pokles prodeje o více než dvě procenta. Prodej domácích automobilek PSA Peugeot Citroën a Renault se propadl dokonce zhruba o čtvrtinu.

Společnost PSA Peugeot Citroën v únoru předpověděla, že francouzský automobilový trh v letošním roce klesne o deset procent. V loňském roce se prodej osobních a lehkých užitkových automobilů ve Francii snížil o více než procento na 2,633 miliónů vozů.

V sousedním Španělsku se prodej osobních automobilů v prvním čtvrtletí podle údajů tamní asociace výrobců ANFAC meziročně snížil téměř o dvě procenta na 204 119 vozů. V samotném březnu pokles zrychlil na 4,5 % z únorových 2,1 %.

V Itálii k výraznému poklesu přispěla stávka řidičů nákladních aut, která omezila přepravu aut k prodejcům. Fiat dříve uvedl, že kvůli stávce jeho podíl na trhu v březnu klesl na 26 %, což je nejnižší údaj za 32 let. Prodej nových aut v Itálii loni již čtvrtým rokem za sebou klesl a další pokles se čeká i letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám