Hlavní obsah

Řecko letos čeká další strmý propad, odhaduje vlivný institut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká ekonomika může v letošním roce zaznamenat až pětiprocentní propad. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na odhad renomovaného řeckého výzkumného institutu IOBE.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tento pesimistický názor zastínil odhady Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu (asi 4,7 až 4,8 procenta) a znamená další vrásku na čele vládních představitelů ohledně splnění fiskálních cílů v souvislosti s poskytnutým mezinárodním záchranným úvěrem. Jednotlivé tranše totiž závisí právě na tom, jak země bude plnit dohodnuté podmínky.

Podle IOBE, což je zkratka pro Nadaci pro hospodářský a průmyslový výzkum, stoupne v jihoevropské zemi míra nezaměstnanosti kvůli sérii dalších úsporných opatření v letošním roce na 20 procent, oproti 17,3 procenta loni.

Rostoucí nezaměstnanost se odráží na spotřebitelské důvěře a podle IOBE lze letos očekávat další prudký pokles výdajů řeckých domácností. Loni se jednalo o propad 7,1 procenta a letos by mělo být ještě hůř.

„Je důležité překonat recesi a dostat ekonomiku zpátky na cestu růstu,“ uvedl šéf IOBE Yannis Stournaras. Podle něj je nutné rovněž zrychlit tempo privatizace a přilákat zahraniční investory. Vládní reformy musí vést ke zlepšení ekonomické konkurenceschopnosti, aby se Řecko vydalo na cestu k udržitelnému růstu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám