Hlavní obsah

Podnikatelské aktivity cizinců v Česku výrazně rostou

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podnikatelské aktivity cizinců v posledních třech letech v České republice prudce rostou. Prostřednictvím společností s ručením omezeným podniká v Česku přes 306 000 Čechů a téměř 174 000 cizinců. Informovala o tom Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA) na základě analýzy vlastnických vztahů tuzemských společností s ručením omezeným.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z uvedené statistiky vyplývá, že každý 35. Čech, a to včetně dětí a nemluvňat, podniká prostřednictvím společnosti s ručením omezeným,“ upozornila analytička z ČEKIA Petra Štěpánová.

Podle analýzy vzrostl počet Čechů – majitelů „eseróčka“ – za poslední tři roky o dvě procenta, zatímco počet zahraničních vlastníků se zvýšil o 45 procent. „Je zřejmé, že podnikatelské aktivity cizinců v rámci tuzemské ekonomiky prudce rostou,“ dodala Štěpánová.

V březnu 2012 ČEKIA ve svých databázích evidovala 342 993 aktivních společností s ručením omezeným, které obecně reprezentují malé a střední podnikání. Většina z nich (83,6 procenta) je výhradně v rukou fyzických osob – 41,3 procenta (141 647) ovládá jedna fyzická osoba a 42,3 procenta (145 107) kontroluje více fyzických osob společně. Právnickými osobami je ovládáno necelých deset procent společností s ručením omezeným.

Omezení rizik a zvýšení prestiže

„Živnostníci a fyzické osoby stále častěji pro své podnikání volí právní formu společnosti s ručením omezeným. Ve srovnání s podnikáním na živnostenský list je hlavním důvodem omezení rizik a zvýšení prestiže,“ připomněla Štěpánová.

Největší riziko spojené s podnikáním na fyzickou osobu spočívá podle analytičky v tom, že živnostník ručí celým svým majetkem, zatímco u společnosti s ručením omezeným podnikatelé firem celým majetkem neručí.

Reklama

Výběr článků

Načítám