Hlavní obsah

Zvýšíme domácí spotřebu a dovoz z asijských zemí, zaznívá z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejvyšší ekonomickou prioritou Číny je posílení domácí spotřeby s cílem udržet relativně rychlý hospodářský růst. Současně hodlá Čína zvýšit dovoz z ostatních asijských zemí. Uvedl to místopředseda čínské vlády Li Kche-čchiang, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Čínský vicepremiér Li Kche-čchiang (vpravo) a šéf společnosti Apple Tim Cook

Článek

"Základy čínské ekonomiky zůstávají dobré a intenzita hospodářského růstu se nezměnila," řekl Li s tím, že rozšíření domácí spotřeby je nejvyšší prioritou při úpravách ekonomické struktury.

Vicepremiér rovněž poukázal na přetrvávající problémy ve světové ekonomice. "Světové hospodářství vykazuje určité známky oživení, důsledky globální finanční krize však ještě nezmizely a pokračuje dluhová krize v Evropě,“ upozornil.

Čínský hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku stoupl o 8,9 procenta po nárůstu o 9,1 procenta v předchozích třech měsících. Byl tak nejpomalejší za dva a půl roku. Očekává se, že v letošním prvním čtvrtletí růst pouze mírně překročí osm procent.

Čínský premiér Wen Ťia-pao minulý měsíc snížil cíl růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 7,5 procenta, což je nejméně za posledních osm let. Podle agentury Reuters se všeobecně očekává, že se Li se stane Wenovým nástupcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám