Hlavní obsah

Na skokové zdražení vajec si posvítí antimonopolní úřad

– Praha

Vysoká cena vajec na tuzemském trhu nedá spát ministrovi zemědělství Petru Bendlovi (ODS), který požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o prošetření strmého růstu jejich spotřebitelských cen. Vejce od začátku letošního roku zdražila i o více než sto procent poté, co jejich produkce v EU klesla kvůli směrnici zakazující chov slepic v menších klecích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

Bendl minulý týden v Bruselu po jednání se svými kolegy z ostatních států EU uvedl, že obchodní řetězce spor o dovoz vajec z nepovolených klecí zneužily.

Tak si teď žijí nosné slepice - mají větší klece a vlastní hnízdoVideo: Novinky

Obchodníci se přou se zemědělci o to, kdo na prudkém růst cen vajec víc vydělal. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, tak obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Po Velikonocích cena vajec klesne

Prezident Agrární komory Jan Veleba na začátku března novinářům řekl, že velkochovatelé nosnic dostávají za jedno vejce maximálně 3,50 koruny, spravedlivá cena v obchodě by podle něj proto neměla rozhodně překročit pět korun. V některých obchodech se však vejce prodávají i za sedm korun za kus.

Zemědělci a obchodníci se ovšem shodnou v tom, že cena vajec na tuzemském trhu po Velikonocích klesne. Jak uvedla mluvčí obchodního řetězce Albert Judita Urbánková, od soboty 31. března se v jejich obchodech sníží cena nejprodávanějších vajec velikosti M na 29,90 Kč za balení 10 kusů.

"Cena se tedy teď vrací téměř na lednovou úroveň," doplnil ředitel nákupu čerstvých potravin společnosti Ahold Marek Novotný. "Jak se ceny budou vyvíjet dál, nedokážeme v tuhle chvíli přesně odhadnout, ale nepředpokládáme, že by došlo k razantnímu zdražení,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám