Hlavní obsah

Boj proti praní špinavých peněz šéfy bank už tolik nezajímá

Novinky, pit
Praha

Zatímco ještě v roce 2007 považovalo otázku zamezení praní špinavých peněz za klíčovou 71 procent vedoucích představitelů světových bank, v roce 2011 se k ní přiklánělo už jen 62 procent z nich. Jak ukázal průzkum společnosti KPMG, důsledky hospodářské krize odsunuly problematiku praní špinavých peněz na nižší příčky žebříčku priorit vedoucích pracovníků bank.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vzhledem k rozmanitosti a závažnosti problémů, kterým museli čelit lídři v sektoru finančních služeb v minulých třech letech, je pokles ve vnímání významu problematiky praní špinavých peněz celkem pochopitelný,“ uvedl Maroš Holodňák z KPMG Česká republika

Jak z průzkumu vyplývá, u evropských manažerů klesá význam problematiky praní špinavých peněz ještě rychleji než jinde ve světě. „Dočasnému zájmu o problematiku pomohlo zavedení tzv. třetí směrnice EU o praní špinavých peněz z roku 2007. Poté se pozornost světových bankéřů vrátila na šedesátiprocentní úroveň, stejně jako tomu bylo v roce 2004,“ připomněl Holodňák.

Jen desetina respondentů uvedla, že aktivity zaměřené na zamezení praní špinavých peněz zadává externím dodavatelům, případně zahraničním firmám. Téměř 80 procent by o něčem takovém ani neuvažovalo. „Proč tato šetření probíhají interně, je logické. Banky se totiž obávají, že by došlo k úniku důvěrných údajů klientů,“ vysvětlil Holodňák.

Překvapivé také je, že bezmála pětina finančních institucí neprovádí žádná formální testování ani nemonitoruje účinnost svých systémů a kontrolních mechanismů, aby legalizaci výnosů z trestné činnosti zamezila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám