Hlavní obsah

Obří hobbymarket v Plzni ohrožuje soudní pře

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Plzeňský Hornbach, jeden z největších hobbymarketů v republice, ohrožuje soudní spor mezi ekologickými aktivisty a investorem stavby, plzeňskou společností InterCora. Děti Země na ni ve čtvrtek podaly žalobu k Okresnímu soudu v Plzni pro údajné nesplnění jejích závazků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud v této zemi existuje vymahatelnost práva, soud by měl obchodní centrum zavřít,“ upozornil Martin Hyťha z Dětí Země. Právní zástupce InterCory Karel Brückler Právu již dříve řekl: „Konfrontaci nevyhledáváme, ale ani se jí neobáváme.“

Naivní aktivisté?

O co ve sporu jde? Děti Země proti výstavbě komplexu nedaleko centra Plzně několik let protestovaly. Spory s investorem ukončila v říjnu roku 2008 smlouva, v níž se InterCora zavázala k některým ekologickým úpravám projektu, především k zajištění vyhrazeného pruhu pro MHD na frekventované magistrále U Prazdroje, která vede kolem zmíněného obchodního zařízení. Aktivisté na oplátku přestali výstavbu blokovat.

Hornbach byl otevřen loni v květnu, speciální pruhy pro městské busy na dotčené ulici ale doteď nejsou. „Věřit firmě InterCora, že se ke svým závazkům postaví seriózně, bylo zjevně naivní. Přitom se zavázala, že pokud se jí nepodaří uvést do provozu vyhrazené jízdní pruhy pro MHD, od svého záměru upustí a nebude nadále pokračovat v provozování obchodního centra,“ připomněl Hyťha.

Máme čisté svědomí

Výstavbu pruhů pro MHD přitom nemohla InterCora ovlivnit – komunikace totiž nepatří jí, ale Ředitelství silnic a dálnic. „Investor se však zavázal ke splnění smlouvy, i když věděl, že některé věci nezávisí jen na něm,“ poznamenal Hyťha.

Jednatel InterCory Ivan Hlaváček loni uvedl: „Podle mého názoru je ta smlouva splněná, my jsme udělali maximum, co šlo, máme čisté svědomí.“ Dohoda s ekology byla podle něj nutností.

„Nebyli bychom schopni ten objekt postavit, anebo by se to protáhlo o několik let,“ sdělil Hlaváček před několika dny před soudem, kde stanul jako svědek v jiné kauze, která se týká Hyťhy. Zástupce jedné z firem, které se na výstavbě komplexu podílely, totiž údajně najal bývalé policisty, aby aktivistu sledovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám