Hlavní obsah

Řecko bude možná potřebovat další záchranný balík, připustil premiér

Novinky, alt
Praha

Je to jen několik týdnů, kdy skončila vyjednávací anabáze zemí eurozóny, MMF a věřitelů, aby bylo možné Řecku poskytnout druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur. V pátek se řecký premiér nechal slyšet, že nevylučuje, že země bude potřebovat další balík pomoci.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Řecký premiér Lucas Papadimos

Článek

Papadimos současně dodal, že země udělá vše, aby další finanční pomoc, kterou  používá především na splácení svých úvěrů, zapotřebí nebyla.

"Určitá forma finanční podpory možná bude nezbytná, musíme ale pracovat na tom, abychom se takovému vývoji vyhnuli," řekl Papadimos v rozhovoru pro italský deník Il Sole 24 Ore.

Řecko už dostalo dva balíky pomoci, první byl ve výši 110 miliard eur a země ho čerpala i přesto, že se jí nedařilo plnit podmínky, za nichž jej získala - tedy především snižovat počet zaměstnanců ve státním sektoru, prodávat státní majetek a zlepšit výběr daní.

Následoval druhý balík ve výši 130 miliard eur, který na poslední chvíli odvrátil neřízený bankrot země. Byl podmíněn odepsáním větší části dluhu soukromých věřitelů. Většina z nich na podmínku přistoupila. [celá zpráva]

Řecko drachmu zpět nechce

Země přitom na pomoc spoléhá, ani ona, ani eurozóna si neumí představit, že by Řecko z finančního společenství vystoupilo. Není jasné, jaký dopad by to mělo na euro.

"Návrat drachmy by vyvolal vysokou inflaci, kurzovou nestabilitu a pád reálných hodnot bankovních vkladů," uvedl premiér.

Zvažují se ale i nezvyklá řešení. Například šéf polské národní banky Marek Belka ve čtvrtek přišel s tím, že Řecko by mělo zavést dvojí měnu. Uvnitř by používalo drachmu, která by devalvovala, místní zboží by tím zlevnilo a bylo konkurenceschopné. Peníze na v bankovních vkladech by ale byly v eurech, aby neztratily na hodnotě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám