Hlavní obsah

Řetězce horečně shánějí před Velikonocemi bílá vejce. Je jich málo

Novinky, Karolína Vrbasová
Praha

Lidé, kteří na Velikonoce rádi zdobí bílá vajíčka, mají letos o nepříjemnost postaráno. Čeká je totiž doslova pátrací akce. Bílá vejce tento rok kvůli novým legislativním opatřením v otázce chovu slepic nejsou téměř vůbec k dostání.

Nedostatek bílých vajecVideo: Novinky

 
Článek

Ještě v 50. až 70. letech u nás tvořily slepice, které snášejí bílá vejce, 90 procent chovu, v průběhu let se však jejich počet snižoval a vytlačily je nosnice hnědých vajec. Dnes už se u nás nosnice bílých vajíček ve velkém nechovají. Důvody jsou nasnadě. "Bílé nosnice“ snáší méně vajec, tudíž je jejich chov neekonomický.

„Skořápka bílých vajec je navíc výrazně křehčí a už po několika dnech velmi náchylná k takzvaným „křapům“ a různým poškozením, kvůli kterým pak hrozí vstup nebezpečných mikroorganismů do vejce,“ řekla Novinkám Dagmar Tůmová, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Ačkoli jsou hnědá vejce z tohoto hlediska bezpečnější, protože mají tvrdší skořápky, chuťově není mezi oběma druhy rozdíl. Přesto v době Velikonoc poptávka po bílém sortimentu kvůli jeho barvení a zdobení rapidně vzrůstá. Čeští prodejci, kteří už několik let bílá vejce na Velikonoce dovážejí z ciziny - Španělska, Itálie a především z Polska, jsou zoufalí. Polské drůbežárny, po léta hlavní zdroj bílých vajec pro Českou republiku, totiž nedodržují normy chovu stanovené pro všechny země Evropské unie, které platí od 1. ledna letošního roku.

„V Polsku jsou stále používány takzvané konvenční klece namísto obohacených, proto je dovoz vajec odtud pozastaven,“ dodala Tůmová. Některé obchodní řetězce se tedy ocitly v prekérní situaci.

"Uzavřeli jsme dohodu se zahraničním dodavatelem a v prodejnách Albert budou bílá vejce v prodeji od úterý, a to v balení po 10 a 30 kusech," uvedla Judita Urbánková, mluvčí hypermarketů Albert.

I konkurenční Billa si zdroj bílých vajec našla. Mluvčí tohoto řetězce Gabriela Bechynská Novinkám ještě před víkendem sdělila: „V tomto týdnu jsme zavezli na prodejny bílá vejce M6. Věříme, že jich bude všude dostatek a uspokojí poptávku všech našich zákazníků. Prodáváme je v šestikusovém balení.“

Reklama

Výběr článků

Načítám