Hlavní obsah

ČNB ponechala úrokové sazby na historickém minimu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bankovní rada České národní banky (ČNB) opět ponechala úrokové sazby beze změny. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak již zůstává téměř dva roky na historickém minimu 0,75 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

"Inflace je vysoká a banka ji jen tak lehce nemůže zkrotit. Rostou totiž daně a ceny pohonných hmot. To se rozlévá do všech cen lavinovým efektem," sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Podle něj zůstanou sazby v tomto roce stabilní, "protože zásadní oživení ekonomiky nepřichází a tlak na růst cen je tak jen minimální".

"Kombinace dosavadního postoje ČNB, vyšší aktuální míry inflace, perspektivy slabé domácí poptávky a dalších fiskálních úspor s vidinou dalšího postupného posilování koruny ukazuje na delší období stabilních úrokových sazeb," domnívá se analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank s tím, že v horizontu 12 měsíců by ke změně sazeb nemělo dojít.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám