Hlavní obsah

Unipetrol se propadl do ztráty téměř šest miliard korun

• Aktualizováno

Unipetrol se v loňském roce propadl do ztráty 5,9 miliardy korun po předloňském zisku 937 milionů korun. Výnosy vzrostly o 14 % na 97 miliard korun. Společnost ve čtvrtek zveřejnila výsledky na své webové stránce.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu měl loni odstávku, a to napomohlo ztrátě, v níž se Unipetrol ocitl

Článek

Za poslední čtvrtletí loňského roku hospodařil Unipetrol se ztrátou 3,14 miliardy korun. Celkový výsledek ovlivnil například výpadek produkce, který způsobila pravidelná odstávka v Chemparku Záluží.

"V současném velice obtížném prostředí v celém rafinérském průmyslu, z obecného hlediska nadměrných kapacit a nízkých marží, pravděpodobně nemá zpracování ropy v pardubické rafinérii žádnou budoucnost," uvedla firma.

Unipetrol se specializuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Roku 2005 se připojila ke skupině PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Kvůli ztrátám společnosti Unipetrol byl zisk největší polské rafinerské společnosti PKN Orlen o čtvrtinu nižší než se očekávalo. Čistý zisk v loňském roce činil 2,4 miliardy zlotých (14,2 miliardy korun) oproti odhadovaným 3,2 miliardám zlotých. Skupina se rozhodla, že opětovně nevyplatí dividendu.

V reakci na zprávu ve čtvrtek ráno klesly o tři procenta akcie PKN na varšavské burze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám