Hlavní obsah

Na počátku krize bylo Německo a Francie, ukázal prstem italský premiér

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Italský premiér Mario Monti ve středu během návštěvy Tokia prohlásil, že krize eurozóny je už téměř zažehnána. Při té příležitosti ale obvinil Německo a Francii, že vzniku a rozšíření krizové situace napomohly, když se samy nedržely původních fiskálních pravidel. Tím daly ostatním zemím špatný příklad.

Foto: ČTK/AP

Italský premiér Mario Monti na návštěvě Japonska kritizoval Německo a Francii, že beztrestným překračováním limitů pro deficit veřejných financí daly ostatním zemím špatný příklad.

Článek

"Ten příběh začal už v roce 2003, kdy euro bylo ještě skoro dítětem. Bylo to právě Německo s Francií, které se stavěly velmi volně k veřejným schodkům a zadlužení," obvinil Monti podle serveru deníku Guardian dvě hlavní mocnosti eurozóny.

Podle Paktu růstu a stability by v členských zemích eurozóny neměl schodek veřejných financí překročit tři procenta hrubého národního produktu. Přesto Německo vykázalo za rok 2003 deficit 3,8 % HDP a Francie dokonce 4,1 % HDP. Ani jedna ze zemí přitom nečelila žádným sankcím. Tím byla podle Montiho zaseta semena deficitních rozpočtů v dalších zemích.

"Je samozřejmé, že když otec i matka eurozóny sami beztrestně porušují pravidla, nelze očekávat od zemí, jako je Řecko, že budou tato pravidla dodržovat," volil Monti během návštěvy Japonska ostrý tón.

"Eurozóna si prošla vážnou krizí. Věřím, že tato krize je už téměř za námi," prohlásil nicméně italský premiér, který stanul v čele vlády v listopadu. Od té doby jeho kabinet zavádí úsporná opatření proti nadměrnému zadlužení.

Německo i Francie unikly sankcím

Pakt růstu a stability od členských států eurozóny vyžaduje, aby svůj roční rozpočtový deficit udržely pod 3 % HDP a aby jejich veřejný dluh nepřekročil 60 % HDP. Toto opatření navrhl někdejší německý ministr financí Theo Waigel jako prostředek k zajištění zdravých veřejných financí i k omezení rizika inflace.

Vyšší deficit by mohl být dočasně tolerován v případě vážné hospodářské recese, pokud by však jedna země vykazovala trvalý schodek, mohly by na ni ostatní státy uvalit sankci ve výši až 0,2 % HDP.

Původně se předpokládalo, že tato procedura bude striktně uplatňována. Poslední slovo při uplatňování těchto sankcí však má Rada ministrů financí (Ecofin) a ta nebyla v roce 2003 ochotná učinit rozhodnutí, které by šlo proti zájmu hlavních hráčů v eurozóně.

Ministerstva financí Německa a Francie tehdy tlačila na Ecofin, aby sankce neuplatňoval. Rada ministrů tlaku podlehla a vyhlásila "odklad". O rok později soud rozhodl, že tímto rozhodnutím Ecofin porušil zákon. Německo ani Francie nicméně nikdy potrestány nebyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám