Hlavní obsah

Zaměstnanci OKD hlasují o stávce za vyšší mzdy

– Ostrava
Právo, Anna Bortlíčková

Spor o výši mezd v těžební firmě OKD stále není u konce. Zaměstnanci v těchto dnech hlasují o stávce. Odbory se jich ptají, zda souhlasí či nikoli s vyhlášením stávky za dosažení vyššího nárůstu platů, než je tříprocentní zvednutí tarifních mezd od dubna. Výsledek hlasování by odbory měly znát koncem tohoto týdne, nejpozději v pondělí.

Článek

„Minulý pátek zaměstnavatel v zásadě řekl, že navrhuje růst tři procenta do tarifů od 1. dubna. To by v přepočtu v průměru na celý rok znamenalo zvýšení o 2,25 procenta. Podle mě je to pořád málo,“ řekl Právu místopředseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. S tím souhlasí i předseda Nezávislých profesních odborů technickohospodářských zaměstnanců OKD Jiří Zátopek.

„Nyní se lidí na šachtách ptáme, jestli přijmou nárůst tarifů o tři procenta od dubna nebo nepřijmou a jdou do stávky. Výsledek referenda bychom měli vědět nejpozději v pondělí,“ řekl Pytlík. Připomněl, že podle zákona o kolektivním vyjednávání odbory stávku mohou vyhlásit, pokud se hlasování zúčastní alespoň polovina zaměstnanců a z toho alespoň dvě třetiny dají souhlas ke stávce.

Kolektivní vyjednávání zahájeno v listopadu

Mluvčí OKD Vladislav Sobol uvedl, že zmíněný nárůst mezd navrhl zprostředkovatel. „Vedení společnosti tento návrh akceptovalo. Nyní čekáme, jak se k tomu vyjádří odborové organizace,“ řekl. „Věříme, že zaměstnanci vnímají nepřehlednou hospodářskou situaci v našem regionu. Na druhou stranu je třeba říci, že současný management vždy lidem vyplatil, co jim náleželo a mnohdy i nad rámec dohod, pokud to bylo ekonomicky možné,“ doplnil Sobol.

Kolektivní vyjednávání v OKD bylo zahájeno loni v listopadu. Kvůli sporu o mzdy vyhlásily odbory v závěru února stávkovou pohotovost, následně začalo řízení před zprostředkovatelem. V OKD působí tři odborové organizace – Sdružení hornických odborů, Sdružení pravicových odborů a Nezávislé profesní odbory technickohospodářských zaměstnanců – a postupují ve shodě.

Ústup během vyjednávání 

Původně navrhovaly nárůst mezd o deset procent, během vyjednávání zřetelně ustoupily, poslední návrh odborů bylo zvýšení základních platů nejméně o 3,5 procenta.

Společnost OKD má přibližně 13 300 kmenových zaměstnanců. Minulý rok průměrná mzda ve firmě dosáhla 36 498 korun, průměrný výdělek pracovníků na šachtách činil 35 123 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám