Hlavní obsah

Švédská obec rozdává pozemky, přihlásily se stovky Poláků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská obec Nordmaling ležící v severní části země u Botnického zálivu hodlá zadarmo rozdat sto pozemků zájemcům, kteří si na nich chtějí postavit dům. O stěhování na chladný sever mají podle polského portálu gazeta.pl zájem stovky Poláků.

Foto: nordmaling.se

Krajina kolem Nordmalingu

Článek

Nordmalingu, kde nyní žije asi 7000 lidí, ročně ubývá skoro stovka obyvatel. Neobvyklou nabídkou chce vylidňování zastavit.

Poté, co se nedávno v polských médiích objevily zprávy o nabídce země zadarmo výměnou za to, že si noví usedlíci v Nordmalingu postaví dům, musela tato obec dokonce najmout tlumočníka pro zájemce z Polska. Na telefon uvedený na internetové stránce obce prý volali i v noci. "Nikdy jsem se s něčím podobným nesetkal," řekl švédské televizi SVT Sune Höglander, úředník v obci Nordmaling.

Lidem, kteří se chtějí stát novými majiteli pozemku v Nordmalingu, stačí, aby obecnímu úřadu slíbili, že během dvou let získají stavební povolení a do pěti let postaví dům. Úřad měl problémy najít případné budoucí obyvatele mezi Švédy. Kromě nich zájem projevili jen Němci. "Nejdůležitější podmínkou je chuť usídlit se u nás, nabídka platí pro všechny," vzkázal Höglander všem, kteří zvažují stěhování do Skandinávie. "Příroda je u nás pěkná, opravdu stojí za to se u nás usídlit," láká Höglander.

Jiná švédská víska, která má podobně jako obec Nordmaling problémy s ubýváním obyvatel, podle polských médií prvním třem lidem ochotným se do ní nastěhovat nabízí potraviny pro čtyři lidi na půl roku zdarma, pomoc s dopravou nebo s úklidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám