Hlavní obsah

Merkelová je prý špatně placená, zasloužila by dvojnásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová je finančně nedoceněná a její plat by se měl zdvojnásobit nejméně na půl miliónu eur (asi 12,3 miliónu korun) ročně. Vyzval k tomu šéf sněmu německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Hans Heinrich Driftmann a rozvířil tím debatu o odměňování vrcholných německých politiků a manažerů.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

Možná nejmocnější politička Evropy bere měsíčně podle tamních médií necelých 23 000 eur (přes půl miliónu korun) včetně příplatků na reprezentaci a poloviny poslaneckých diet, na něž má v úřadu nárok. Ročně si přijde asi na čtvrt miliónu eur, a to je podle Driftmanna málo.

„Vedoucí firmy s více než tisícem zaměstnanců dostává běžně půl miliónu eur ročně a mnohdy i víc. Pak by někdo, kdo nese odpovědnost spolkové kancléřky, na tom neměl být hůř," zdůvodnil Driftmann svůj návrh ve Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Narážel tím na odměny špičkových německých manažerů, kteří si za rok přijdou na mnohamiliónové částky. Jedničkou v tomto ohledu je šéf automobilky Volkswagen Martin Winterkorn, který loni vydělal okolo 17 miliónů eur (asi 419 milionů korun).

Německá domácnost si přijde na víc než 60 tisíc

Driftmannův návrh však narazil na nesouhlas německé opozice, podle níž míří špatným směrem. „Nejde o to vylepšovat platy politikům, ale omezovat obří platy podnikatelů a manažerů v průmyslu,“ prohlásil místopředseda poslanecké frakce sociálních demokratů (SPD) Joachim Poss.

Německá domácnost v současnosti podle propočtů Rýnsko-vestfálského institutu pro hospodářský výzkum průměrně vydělává 2700 eur (asi 66 500 korun) měsíčně čistého. Vlnu nevole vyvolalo nedávno přiznání doživotní renty exprezidentu Christianu Wulffovi, který v únoru rezignoval po 20 měsících v úřadě. Dvaapadesátiletý politik tak má pobírat 199 000 eur (asi 4,9 miliónu korun) ročně. K tomu má nárok na placenou kancelář s asistentem a auto s řidičem.

Reklama

Výběr článků

Načítám