Hlavní obsah

Australské a čínské aerolinky vytvoří společný dopravní podnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australské národní aerolinie Qantas Airways vytvoří společně s čínskou firmou China Eastern Airlines Co. nízkonákladovou leteckou společnost se sídlem v Hongkongu. Qantas tak chce posílit svoji pozici v Asii a snížit náklady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obě firmy budou mít v novém podniku stejný podíl. Aerolinie budou působit pod značkou Jetstar, která je nízkonákladovou značkou Qantas Airways, a provoz mají zahájit v roce 2013. Létat budou na krátké vzdálenosti – do Číny, Japonska, Jižní Koreji a jihovýchodní Asie.

V počátku budou létat se třemi letadly Airbus A320, do roku 2015 chtějí zvýšit počet letadel o dalších 15. Každá ze společností investuje do společného podniku 57,5 miliónu dolarů (asi 1,1 miliardy korun), investice by později mohla stoupnout až na 99 miliónů dolarů.

Nové aerolinie doplní řadu nízkonákladových společností, které v posledních letech zahájily svůj provoz v Asii. Ta je největším a nejrychleji rostoucím trhem letecké dopravy. Vyplní také mezeru na vzkvétajícím čínském trhu, který nemá téměř žádné nízkonákladové aerolinie, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám