Hlavní obsah

Česko přitahuje čím dál víc zahraničních turistů

Praha

Zájem zahraničních turistů o Českou republiku dlouhodobě stoupá. Proti roku 2000 se počet příjezdů návštěvníků z ciziny do tuzemských hotelových zařízení zvýšil o 43,1 procenta na 6,83 miliónu v roce 2011. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejpočetnější skupinou byli turisté z Evropy (s výjimkou Ruska), kteří v průměru tvořili zhruba čtyři pětiny všech návštěvníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podíl příjezdů Evropanů má ale klesající tendenci, uvedl Jaromír Beránek z analytické společnosti Mag Consulting. Z téměř 84 procent v roce 2000 se podíl osob přijíždějících z evropských zemí vloni snížil na 70,6 procenta. Není to ale způsobeno ochladnutím zájmu této skupiny turistů, ale naopak rostoucím podílem mimoevropských turistů.

Zvyšovaly se totiž podíly hostů z Asie a obou Amerik. Podíl asijských turistů se za posledních 12 let zvýšil ze 7,3 procenta v roce 2000 na loňských téměř deset procent, připomněl Beránek. Obdobně vzrostl i podíl návštěvníků z Ameriky, a to z 5,7 procenta v roce 2000 na 7,2 procenta.

Rusům se v Česku líbí

Nejčastějším turistou v Česku byl ve sledovaném období návštěvník ze sousedního Německa. Němců do ČR sice jezdí stále stejně, zhruba kolem 1,5 miliónu ročně, jejich podíl se ale rok od roku propadá, uvedl Beránek s tím, že jejich podíl klesl z 31,6 procenta na loňských 20,8 procenta.

Národem s nejvíce rostoucím počtem příjezdů do ČR jsou podle ČSÚ Rusové. V roce 2000 dosahovali zhruba dvouprocentního podílu všech návštěvníků, vloni jich do Česka přijelo téměř 570 000 a tvořili tak 8,34 procenta všech zahraničních hostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám