Hlavní obsah

Většina Čechů chce ušetřit na návštěvách restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Češi museli snížit své výdaje měsíčně o tisícikorunu, sáhli by nejčastěji k omezení návštěv restaurací, úsporám při nákupu oblečení a spotřebního zboží nebo v rámci volnočasových aktivit. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila pro ING Bank ČR v listopadu 2011 společností Ipsos Tambor mezi 524 respondenty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Téměř 80 procent dotazovaných by omezilo nebo již omezuje návštěvy restaurací a kaváren. Dále Češi šetří na nákupu oblečení a spotřebního zboží nebo na volnočasových aktivitách. Mladí lidé do 25 let jsou ochotni omezit kvůli šetření telefonování a cigarety.

Na druhé straně téměř čtvrtina respondentů nejstarší generace sází na omezení spotřeby energie v domácnosti a na nákup levnějších potravin. Obecně lze ale říci, že právě potraviny a energie jsou na konci žebříčku možných omezení výdajů a Češi vidí jen malý prostor na úsporu v těchto položkách.

"Čas od času přichází období, kdy se musíme se svými výdaji uskromnit a omezit je na únosné minimum. Je zřejmé, že většinou máme nějaké rezervy a oblasti, na kterých můžeme a hlavně jsme ochotni ušetřit. Omezit návštěvu restaurací nebo si odříct nové tričko asi nedělá nikomu z nás problém. Horší jsou okolnosti, kdy lidé musejí sáhnout do výdajů na jídlo nebo bydlení," uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR Libor Vaníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám