Hlavní obsah

Americkým kandidátem do čela Světové banky je lékař Kim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kandidátem Spojených států na post šéfa Světové banky (SB) je prezident Dartmouth College Jim Yong Kim. Uvedla to agentura AP s odvoláním na zdroj z vlády. Prezident Barack Obama by měl oznámit nominaci Kima ještě v pátek. Termín pro nominaci kandidátů vyprší v pátek ve 23.00 SEČ.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Jim Yong Kim

Článek

Výběr USA je podle AP velkým překvapením. Kim je vzděláním lékař a je význačnou postavou ve světovém zdravotnictví. USA podle zdroje věří, že jeho rozsáhlé mezinárodní zkušenosti mu pomohou čelit kritice rozvojových zemí, které jsou již unavené tím, že nejvyšší místo v SB ovládají Spojené státy.

Po uzávěrce nominací vybere rada banky tři kandidáty, kteří postoupí do dalšího kola. Konečné rozhodnutí by podle agentury Reuters mělo padnout do pololetního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky, které se uskuteční 21. dubna. Očekává se však, že projde kandidát USA, protože Spojené státy mají nejsilnější hlasovací práva a jejich kandidáta zřejmě podpoří i evropské země a Japonsko.

Vítěz výběrového řízení nahradí v čele banky Roberta Zoellicka, který minulý měsíc oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. Zoellick stojí v čele Světové banky od 1. července 2007. Funkční období mu tedy vyprší na konci června.

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa a podle zvyklostí ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského MMF má od založení těchto institucí v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám