Hlavní obsah

Protesty proti „Nové Fukušimě“ v Ostravě pokračují

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kolem největšího českého nákupního a zábavního centra Forum v Ostravě, otevřeného ve čtvrtek, neustávají protestní akce. Poté, co kulturní aktivisté sdružení v iniciativě Nová Fukušima ve středu večer spustili laserovou show a na budovu obchodního domu nasvítili nápis Nová Fukušima, se k protestům sešli také následující den. Pojmenování Nová Fukušima získal „obchoďák“ podle podobnosti s japonskou jadernou elektrárnou.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Před nově otevřeným největším českým obchodním domem se ve čtvrtek večer znovu protestovalo.

Článek

Ve čtvrtek večer však již iniciativa zvolila mírnější protestní akci, a to performanci ostravských umělců. V 18.30 rozbalili ostravští umělci a kritici projektu před hlavním vchodem do nákupního centra obrovskou roli papíru, kde mohli lidé vyjádřit slovem či obrazem svůj názor na obrovský komplex otevřený v nově vznikající ostravské městské čtvrti poblíž historického jádra moravskoslezské metropole.

„Lidé zde mohli svobodně vyjádřit svůj pocit ze stavby či napsat vzkaz,“ řekla Právu jedna z organizátorů protestní akce, majitelka ostravského antikvariátu Fiducia Ilona Rozehnalová.

Kritici budovy poukazují mimo jiné na to, že se jedná o urbanistickou zkázu této městské části. „S dnešním stavem nejsme spokojeni. Byla možnost zde vytvořit kvalitnější výstavbu. Takovýto dům, který je ze tří stran uzavřený, mohl stát někde u dálnice. Je třeba poukázat na to, že je to špatně,“ vysvětlil historik architektury Martin Strakoš.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Je to ostuda, napsal například na roli papíru jeden z kolemjdoucích lidí.

Ve svém tiskovém prohlášení navíc kritici uvádějí, že Nová Karolina není dobře navázána na centrum města a z původního projektu se zcela vytratily myšlenky uznávaného nizozemského ateliéru OMA. Například lávka přes frýdlantskou trať měla vést tak, aby mohla veřejnosti sloužit i v ranních a nočních hodinách, kdy bude nákupní centrum zavřené. Nyní je zde ale uzavřený monoblok.

Ostravští protestující umělci si myslí, že město Ostrava by nemělo podporovat vznik velkých nákupních center. „Toto město nepotřebuje honosné reklamní kampaně a bombastické akce. Co však potřebuje nezbytně, to je podpora tvořivých lidí, vytváření takového prostředí, aby odtud lidé neodcházeli, a aby zde chtěli ve větší míře než dosud nadále žít. Podpora by právě proto měla být směřována zdejším institucím, firmám, školám a dalším subjektům, měla by být zaměřena na zlepšování zdejšího životního prostředí a na podporu všeho, co vyrůstá z podnikavosti a tvůrčího potenciálu zdejší komunity,“ shrnuje iniciativa ve svém prohlášení.

Mezi kritiky, kteří protestní akce v Ostravě organizují, jsou kromě zmíněné dvojice Ilony Rozehnalové a Martina Strakoše i divadelní režisér Radovan Lipus či výtvarník Jiří Surůvka.

Reklama

Výběr článků

Načítám