Hlavní obsah

Pražskému letišti ubývá kvůli ČSA cestujících

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letišti Praha, které je už i oficiálně součástí Českého aeroholdingu, ubývá letos cestujících. Hlavním důvodem je restrukturalizace Českých aerolinií (ČSA), které pokračují v rušení málo efektivních linek a v zeštíhlování své flotily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letadlo ČSA na pražském letišti

Článek

Podíl ČSA na provozu letiště se tak meziročně snížil z 36 na 28 procent.

Na otázku Práva, kolik by tedy měla Ruzyně odbavit za celý letošní rok lidí, odpověděl ve čtvrtek předseda představenstva a ředitel Letiště Praha Jiří Pos: „Loni jsme jich odbavili 11,79 miliónu a letos očekáváme pokles na zhruba 11,5 miliónu cestujících.“

V nadcházejícím letním letovém řádu, jenž bude platit od 25. března do 27. října, se počet vzletů a přistání v Ruzyni sníží meziročně o necelých deset procent. Některé letecké společnosti, například Korean Air, však nasadí větší letadla, takže celková sedačková kapacita klesne jen o 5,8 procenta.

„Pozitivním trendem, který jsme zaznamenali už loni, je vzrůstající počet tzv. lokálních cestujících, tedy těch, kteří odlétají z Prahy nebo do ní jako do cílového města přilétají. Na tomto růstu má podíl oživení zájmu lidí o letecké zájezdy. Charteroví dopravci si proto pro letní sezónu naplánovali o 11 procent více sedačkové kapacity než před rokem,“ sdělil na setkání s novináři Pos.

Z Ruzyně bude operovat 54 aerolinek

Zatímco podíl mateřské společnosti České aerolinie se v Ruzyni snižuje, velmi progresivní vývoj zaznamenává charterový dopravce Holidays Czech Airlines (HCA).

V letní sezóně už HCA v počtu cestujících, přepravených z Prahy do turistických destinací, zřejmě předstihne dosud dominující Travel Service.

Celkem bude v době platnosti letního letového řádu z pražského letiště operovat 54 dopravců na linkách do 128 měst ve 47 zemích. Zcela novými dopravci budou v Ruzyni Bulgaria Air, jež nabídnou spojení do Sofie, řecké Aegean Airlines, které budou létat do Athén, aerolinky Iceland Express, jež ve spolupráci s HCA budou jednou týdně provozovat linku do islandského Keflavíku, a aerolinie Belle Air, které by měly od července začít létat z Prahy do albánské Tirany.

Mezi ruzyňské top destinace patří v počtu pravidelných leteckých spojení pařížské letiště Charlese de Gaulla (76 odletů týdně), moskevské Šeremetěvo a Frankfurt nad Mohanem. Charterové lety zase přepraví v letní sezóně nejvíce cestujících do turecké Antalye, egyptské Hurgady, bulharského Burgasu a na řecké ostrovy Rhodos a Kos.

K jubileu pasažérům slevové kupóny

V prvním dubnovém týdnu proběhne na Letišti Praha několik akcí k 75. výročí jeho existence. Tím jubilejním dnem je 5. duben, kdy v roce 1937 přistálo v Ruzyni první letadlo, a od té doby zde bylo odbaveno už 201 miliónů pasažérů.

„V terminálech našeho letiště obdrží 5. dubna všichni cestující slevové kupóny a děti bonbóny ve tvaru letadla. Na 7. dubna pak pro zájemce chystáme bezplatnou prohlídku letištní techniky, včetně letadel,“ informoval Pos.

Reklama

Výběr článků

Načítám