Hlavní obsah

Benzín se s cenou přehoupl přes 37korunovou hranici

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdražování pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic neustává a nejprodávanější benzín Natural 95 se s průměrnou cenou dostal už nad 37korunovou hranici, konkrétně se zastavil na hodnotě 37,10 Kč/l. Ani nafta nezůstala příliš pozadu a zdražením o 15 haléřů vystoupala na průměrných 36,90 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Od počátku letošního roku, tedy za necelé tři měsíce, podražil benzín už o více než dvě koruny. Nafta si pak připsala přibližně 1,60 Kč/l. Důvodem zdražení jsou podle analytiků především vysoké ceny ropy na mezinárodních trzích a slabý kurz koruny vůči dolaru. Drahé pohonné hmoty budou mít podle analytiků nepochybně negativní vliv na domácí ekonomiku

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Již nyní pozorujeme, jak se rostoucí ceny pohonných hmot promítají do vyšší míry inflace. Rostoucí ceny ropy jsou obzvláště nepříjemné za současné situace, kdy domácí ekonomika stagnuje a vláda je nucena přistupovat k restriktivním fiskálním krokům,“ připomněl Novák. Podle něj může kombinace těchto faktorů dále oslabovat spotřebitelskou poptávku a podlamovat výkonnost domácího hospodářství.

Podle Nováka se výraznější pokles cen pohonných hmot v blízké budoucnosti jeví stále méně pravděpodobným. „S rostoucími cenami ropy se zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že bude v případě benzínu dosažena psychologická hranice 40 korun za litr,“ varuje analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám