Hlavní obsah

Benzina začala řidičům nabízet palivo CNG

Brno

Společnost Benzina, provozující síť čerpacích stanic, nabízí od čtvrtka všem motoristům čerpání plynného paliva CNG. Ve spolupráci s RWE otevřela plnicí stanici stlačeného zemního plynu na čerpací stanici Benzina Plus Brno-Slatina. Další plnicí stanice na CNG plánuje Benzina nabídnout řidičům ještě v letošním roce.

Foto: Benzina

Plnicí stanice CNG

Článek

„V současnosti je v České republice registrováno více než 3000 vozidel na CNG a jejich počet výrazně poroste. Benzina chce majitele těchto vozů oslovit, a proto ještě v letošním roce plánuje rozšířit tuto alternativu na několik dalších stanic,“ sdělil ředitel jakosti společnosti Benzina Václav Loula.

Popularita CNG v České republice roste zejména vzhledem k nižším nákladům na provoz vozidla oproti běžným palivům. Vozidla poháněná stlačeným zemním plynem také produkují zhruba o 20–25 procent méně emisí CO2.

Očekává se, že spotřeba CNG v dopravě do roku 2020 poroste ze současných deseti miliónů metrů krychlových až na 800 miliónů.

Zatímco v současné době už průměrná cena benzínu Natural 95 překonala podle údajů společnosti CCS 37korunovou hranici za litr a nafta je k ní nadosah (36,90 Kč/l), cena metru krychlového CNG činí necelých 20 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám