Hlavní obsah

V Ostravě otvírali největší obchoďák v ČR. V "Nové Fukušimě" se ale zasekly dveře

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V devět hodin ráno se ve čtvrtek v nové ostravské městské čtvrti Nová Karolina otevřelo pro veřejnost největší nákupní a zábavní centrum v Česku. Otevření areálu Forum Nová Karolina však provází i problémy. Nejen technické zádrhely, ale také protestní akce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Forum Nová Karolina, největší nákupní a zábavní centrum v ČR, které bylo otevřeno v Ostravě

Článek

Centrum Forum Nová Karolina je umístěno téměř v centru Ostravy, stojí na místě bývalé koksovny Karolina na ploše přes 58 tisíc metrů čtverečních. Nabízí více než 240 obchodů, řadu restaurací, ale také špičkové multikino Cinema City s osmi sály.

„Přišli jsme na devátou hodinu podívat se, jak nové obchodní centrum vypadá, ale nemohli jsme se dostat dovnitř. Přešli jsme lávku, ale vchod u lávky byl zavřený. Čekali jsme zde téměř dvacet minut a pak nás pustili nějakým nouzovým schodištěm. Někteří lidé ale celé obrovské nákupní centrum obešli po lávce a mostě. Pěkně nadávali,“ svěřila se Právu osmapadesátiletá Věra Tomíčková z Ostravy-Jihu, která do nového centra přijela i se svým mužem a vnučkou.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lidé se ráno po nové lávce přes frýdlantskou trať chtěli dostat do obchodního domu Forum. Dveře však nešly hodinu otevřít kvůli technickým problémům.

„Je to technická závada, brzy to odstraníme. V počítači se otvírání dveří zablokovalo a nefunguje to. Snažili jsme se i rukama to otevřít, ale nešlo to. Musíme počkat, až přivezou žebřík a ručně je otevřeme,“ informoval jeden z techniků, který se snažil dveře otevřít, aby lidé mohli procházet. Nakonec se to podařilo po hodině.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Dveře do obchodního centra Forum nešly z lávky otevřít, proto se lidé snažili dovnitř dostat tak, že celou Novou Karolinu přes most dlouze obcházeli.

"Nová Fukušima"

Další problémy se ale u otevření obchodního domu Forum objevily už ve středu večer, kdy v obřím komplexu probíhal raut pro zvané. Večer totiž na stěnu objektu kritici projektu laserem promítli výroky politiků, ale také nápis Nová Fukušima. Takový název totiž největší český obchodní dům dostal u kulturních aktivistů sjednocených v iniciativě Nová Fukušima. Mezi kritiky, kteří středeční laserovou show zorganizovali je například majitelka ostravského antikvariátu Fiducia Ilona Rozehnalová, divadelní režisér Radovan Lipus, výtvarník Jiří Surůvka či historik architektury Martin Strakoš.

Kritikům vadí nám, že v historickém jádru Ostravy město nechalo stvořit obchodní centrum místo toho, aby zde vzniklo harmonické prostředí poblíž kulturních památek. Nová Karolina navíc není dobře navázána na centrum města. Navíc se z původního projektu zcela vytratily myšlenky uznávaného nizozemského ateliéru OMA. Lávka přes frýdlantskou trať měla vést tak, aby mohla veřejnosti sloužit i v ranních a nočních hodinách, kdy bude nákupní centrum zavřené. Ateliér OMA se jasně vyhradil vůči uzavřenému monobloku, což je případ nynější realizace.

„Vyslovujeme přesvědčení, že v případě Ostravy není třeba podporovat vznik velkých nákupních center, toto město nepotřebuje honosné reklamní kampaně a bombastické akce. Co však potřebuje nezbytně, to je podpora tvořivých lidí, vytváření takového prostředí, aby odtud lidé neodcházeli, a aby zde chtěli ve větší míře než dosud nadále žít. Podpora by právě proto měla být směřována zdejším institucím, firmám, školám a dalším subjektům, měla by být zaměřena na zlepšování zdejšího životního prostředí a na podporu všeho, co vyrůstá z podnikavosti a tvůrčího potenciálu zdejší komunity,“ shrnují výhrady ve svém tiskovém prohlášení kritici projektu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám