Hlavní obsah

Eurozóna potřebuje biliónový polštář, tvrdí šéf OECD

Eurozóna potřebuje záchranný fond, jehož velikost bude alespoň jeden bilión eur (asi 24,6 biliónu Kč), jinak nebude schopna účinně bránit šíření krize z jedné členské země do druhé. V rozhovoru se švýcarským deníkem Handelszeitung to řekl šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.

Článek

"Země eurozóny ještě nejsou z nejhoršího venku. Musíme vybudovat matku všech protipožárních zdí," uvedl Gurría v rozhovoru, z něhož deník ještě před zveřejněním poskytl výňatky tiskovým agenturám. "Taková protipožární zeď bude signálem, jasnou zprávou pro finanční trhy a svět. Proto i sníží riziko nákazy," řekl.

Gurría řekl, že další obětí dluhové krize v eurozóně může být Španělsko a Portugalsko. Eurozóna by proto podle něj s vytvořením dostatečně velkého záchranného fondu neměla čekat. Finanční trhy jsou totiž připraveny využít známky každé slabosti.

První obětí dluhové krize v eurozóně se stalo Řecko, jemuž ostatní evropské země a Mezinárodní měnový fond musely už dvakrát pomáhat. První finanční pomoc v objemu 110 miliard eur země dostala na jaře 2010, druhou v objemu 130 miliard eur začíná čerpat v těchto dnech. O pomoc už požádalo také Irsko a Portugalsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám