Hlavní obsah

Kouření zabíjí třikrát více lidí než před deseti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každých šest sekund zemře na světě člověk kvůli tomu, že dlouhodobě vdechoval nikotin. Přes všechny kampaně proti tabákovým výrobkům a zákazy kouření na veřejných místech je počet obětí tabáku třikrát vyšší než před deseti lety. Z uvedených zjištění Světové nadace pro plíce (WLF) pak vyplývá, že kouření v aktivní či pasivní formě zabije v tomto století miliardu lidí.

Článek

Podle zveřejněné čtvrté edice Tabákového atlasu, kterým WLF mapuje epidemii kuřácké závislosti, protikuřácké kampaně nebo taktiku tabákových koncernů, připravila tato droga za poslední dekádu o život 50 milionů lidí. Její užívání je příčinou smrti u 15 procent mužů a sedmi procent žen.

V Číně se tabák stal zabijákem číslo jedna - ročně způsobuje smrt 1,2 milionu lidí. Autoři atlasu očekávají, že tento počet se do roku 2030 vyšplhá na 3,5 milionu.

Michael Eriksen, jeden z autorů zprávy a ředitel Institutu veřejného zdraví na Georgijské státní univerzitě, v souvislosti s údaji z Číny řekl, že zatímco v rozvinutých zemích kuřáků ubývá, v chudších oblastech světa po cigaretě sahá stále více lidí.

Tabákové koncerny brání své zisky

Ředitel Světové nadace pro plíce Peter Baldini obvinil tabákové koncerny, že si mnou ruce nad ignorancí mnoha lidí co do skutečných následků kouření a že se snaží podkopávat zdravotní politiku v mnoha zemích, která by mohla pomoci zachránit miliony lidských životů.

Autoři zprávy si stěžují na to, že velké tabákové firmy zesílily svůj boj proti opatřením namířeným proti kouření. Snaží se podle nich zdržovat nebo vůbec znemožnit, aby začaly platit zákony zakazující kouření na veřejných místech, reklamy nebo zavádějící varovné nápisy nebo obrázky na krabičkách cigaret.

"Nemůžeme dovolit, aby tabákový průmysl měl navrch. Tabák je zabiják, neměl by se propagovat, dotovat ani idealizovat," uvedla v předmluvě k Tabákovému atlasu Margaret Chanová, generální ředitelka Světové zdravotnické organizace.

Kouření způsobuje rakovinu plic a další nemoci dýchacích orgánů. Výrazně zvyšuje také riziko srdečních onemocnění, která jsou na světě nejčastější příčinou smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám